torsdag 11 mars 2010

Rättviseförmedlingen presenterar alternativ som faktiskt finns

När en väl börjar räkna, jämföra siffror och presentera statistik blir det så tydligt: obalansen, snedfördelningen, det ojämställda. I så många sammanhang är det så. En vanlig förklaring man träffar på är att "det finns inga andra att välja på med den kompetens vi efterfrågar". Men nej, så enkelt är det inte.

Därför finns Rättviseförmedlingen. De hjälper till att presentera de minst lika bra alternativen som många inte tror finns. Ett koncept som vi blev mycket nyfikna på och därför kontaktade initiativtagaren Lina Thomsgård för att få veta lite mer:


Vem är du/ni bakom Rättviseförmedlingen?

Det är jag, Lina Thomsgård, som är initiativtagare men förmedlingen består till 100% av alla de som går med i facebookgruppen. Idag är vi närmare 3000 personer, kvinnor och män, gamla och unga, som vill hjälpa till.


Vad är Rättviseförmedlingen? Vad gör förmedlingen och vem vänder den sig till?

Rättviseförmedlingen är ett hjälporgan som utgörs av en facebookgrupp och en hemsida. Tillsammans vill gruppen hjälpa alla de företag, institutioner, organisationer, medier (radio, tv, tidningar etc) som i sina projekt har en klar underrepresentation av kvinnor (eller andra grupper) och som förklarar det med att "de inte kunde hitta några kvinnor som passade/ville/kunde". Vi vill då rycka in och hjälpa till att leta, för vi är nämligen övertygade om att de finns. På facebooksidan kommunicerar vi med varandra, tipsar om namn och letar runt, och på hemsidan presenterar vi våra resultat, för alla att titta på som inspirationskälla. Vi har hittat hundratals DJs, föreläsare, konnässörer, komiker och många fler. Dom finns, som sagt. Och finns dom så tycker jag dom ska synas, det är ett av många sätt att försöka ändra på en skev makthierarki, genom att se till att fler än en grupp människor kommer till tals, och försöka bryta upp de mönster som säger att det här kan bara män/svenskar/kvinnor/unga/gamla etc.


Hur kom du/ni på idén att starta en rättviseförmedling?

Jag har ägnat de senaste åren åt en herrans massa räknande. TV-program, styrelser, talespersoner, bilder, artiklar, konserter, nattklubbar, föreläsare etc: hur många män, hur många kvinnor? Skevheten är ofta slående och när jag frågat varför har svaret undantagslöst varit "vi hittade inte några kvinnor som kunde/ville/passade". Till slut blev jag misstänksam. Är det så att dom inte finns, eller har dom bara hamnat i blinda fläcken? Handlar det om att de inte vill, eller är det arrangörerna som inte orkar anstränga sig för att hitta dom? Och oavsett, jag ville ändra på det, och hjälpa dom som inte själva orkade leta. Härligt nog visar det sig att jag är långt ifrån ensam om att känna så, och tillsammans tror jag faktiskt vi kan göra skillnad. Hittills har tidningar, TV-kanaler, klubb-bokare, muséer, föreläsningsanordnare och många många fler bett om vår hjälp - på bara en vecka!

Vad är den grandiosa planen? Vad kommer härnäst?

Den grandiosa planen är naturligtvis att ingen längre kommer kunna osynliggöra kvinnor (eller andra grupper) mot anledningen att "de inte finns/vill/kan". Att allt fler klarar av att se på sina företag med självkritiska ögon, och vågar tro att det går att göra annorlunda, att korrigera skevheterna. Förhoppningsvis kommer vi kunna lysa upp lite blinda fläckar och tvinga folk att besegra sin enögdhet och med tiden kanske jag äntligen kan få sluta räkna. Rättviseförmedlingen är ett hjälporgan men det är precis lika mycket en uppmaning till oss alla att ta ansvar. Rättvisa är inte någonting om bara finns, det är något som måste skapas, i varje stund, i varje situation. Vi vill försöka på det här sättet och hittills går det alldeles strålande. Och som sagt, kvinnor är inte den enda, men förmodligen den största, gruppen som lider av osynlighet och underrepresentation - men det finns många andra som kan må bra av att hittas.

Mer information om Rättviseförmedlingen hittar ni på deras hemsida och Facebook.

Inga kommentarer: