Marit Kapla är konstnärlig ledare för Göteborgs International Film Festival. Vi ringde upp henne för att få reda på vad hon ser för tendenser kring frågan jämställdhet och film.
- Att det finns en mångfald bland de som gör film är viktigt! En bredd av berättelser såväl som sätt att berätta på är angeläget i sig och ger möjligheter till att också nå en mångfacetterad publik till filmerna.
Marit vittnar om att jämställdheten har kommit längre där det inte finns så mycket ekonomiskt makt, i dokumentärfilmer och kortfilmer ser det bättre ut än i spelfilm där det fortfarande är väldigt ojämställt mellan kön.
Marit slår fast att det finns hopp och tror att det behövs konkreta lösningar för att komma tillrätta med problemet, en sådan lösning är starkare insatser i skolorna.
- Ojämställdheten i filmbranschen hänger ihop med könsrollerna i resten av samhället. Det är viktigt att uppmuntra tjejer till att tro och satsa på sitt eget skapande. Grundkurser i teknik i
unga åldrar är en väg att gå. Och det är viktigt att uppmuntra tjejer till att jobba mer i grupp och stötta varandra som kollektiv, det ger utdelning i längden.
Jag är optimist, det kommer en förändring, men det krävs medvetna insatser på många olika plan.
Stina Nilsson ringde upp
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar