söndag 29 november 2009

En kortis med Emma Gray Munthe:

Frilansjournalisten Emma Gray
Munthe gillar Novemberfestivalen
skarpt och hon brukar vara ett
återkommande inslag. Både som
besökare, men också (även i år)
som moderator under intervjuinslaget
Face to face.
Annars skriver hon till exempel
krönikor och recensioner för
bland annat SVT, Aftonbladet och
Viasat Magazine. Kolla in Emmas blog.



Vad tycker du om Novemberfestivalen?
Det är Sveriges roligaste filmfestival. För fy fan vad svenska långfilmer kan vara tråkiga, men här flödar det så mycket energi och lust. Det är mycket högt och lågt i lätt- och mellanviktklassen med helt sjuka idéer som är fantastiskt i sig. Och så tittar man i tungviktsklassen och ser hur de filmerna går i den typiska svenska filmandan. De är bra, men kanske inte så kul.

Har du några festivalfavoriter?
Jag gillar Maria Eriksson mycket som har med två filmer i år, Kom närmare och Jag har aldrig. Hon går på Dramatiska institutet nu så det ska bli roligt att följa henne, se om hon hamnar i den svenska "mallen" som man ändå pratar om DI skapar.

Vilka svenska filmskapare gillar du i allmänhet mest just nu?
Det är flera olika som jag tycker är coola. Till exempel Göteborgsbaserade Plattform produktion med Ruben Östlund och sen gänget i Fasad som gjort Farväl Falkenberg och Man tänker sitt.

Hur pratas det om jämställdhet inom filmbranchen upplever du?
Ja, det pratas om det, men det händer inte så mycket. De flesta i branchen tycker inte att det är bra som det är nu. Svenska filminstitutet har ett uttalat mål om en 60/40 fördelning mellan män och kvinnor och på deras årliga vårkonferens pratas det mycket om det. Men det går väldigt långsamt.

Har du några konkreta förslag på hur arbetet kan gå fortare?
Jag håller med Marit Kapla i den intervjun ni gjorde med henne i det lilla häftet som delas ut här på festivalen (se här). Det här problemet hänger ihop med andra strukturer i samhället. Det handlar om hur vi uppfostrar våra barn, vilka som umgås med vilka i skolan, hur man nätverkar och så vidare. Allt sådant påverkar även filmbranchen. Jag är dock kluven till kvotering och vet inte riktigt vart jag står i den frågan.

Inga kommentarer: