torsdag 14 maj 2009

Helgtips vecka 20

Alltså, på fredag vet ni alla redan vad ni ska göra, eller hur? (Hint.) Men helgen har fler dagar och HBT-festivalens invigning i morgon innebär förstås bara början på en fullspäckad queerhelg. Här kommer några utvalda godingar – följ länkarna för mer detaljerad information om tider, priser med mera:

Ett litet fredagstips blir det, för innan invigningsfesten hinner en precis lagom med att gå på Kyss min plysch! på Frölunda Kulturhus. Moa Svan och Helena Sandströms queerkomik har redan gjort succé på EuroPride, Regnbågsfestivalen i Malmö och i P3:s Humorverkstaden. Nu får även vi Göteborgare äran och det med en alldeles färsk version.

I Järntorgets Ungdomslounge kan du hänga hela helgen om du vill. På lördag kl. 12–16 hamnar du i så fall i Utopia Lounge, vilket innebär soffhäng, spontankultur och d.i.y., serieutställning och breakmatta till beats från Utopias DJ:s. Kl. 16 – 20 tar DJ $PIX$ och G-FUNK över i båset och chillandet fortsätter. Något för ögon och tanke erbjuder foto/poesi-utställningen "En annan dimension" av Patricia och Susanne Otterberg, som består i en gemensam installation där de, var och en på sitt håll, beskriver sin kärlek till varandra. Utställningen finns att beskåda såväl på lördag, som söndag. Vill du själv vara kreativ rekommenderas deltagande i verkstaden på temat "Gör och gör om med fokus på text och ord", som utgår ifrån tanken att allt går att göra om och göra nytt och att allt kan bli litteratur. Texter och böcker förvandlas och omskapas med hjälp av allehanda pysselattiraljer.

söndag kl. 12– 20 fortsätter Ungdomsloungen med DJ $PIX$ och G-FUNK vändande plattor mellan programpunkterna. Denna dag kan du bland annat sticka och virka utanför ramarna i det Queera stick- och virkkaféet med med Frida Hultén och Klara Persson från Högskolan för Design och Konsthantverk, samt Helena Tulkiewicz och Stina Nilsson. "Allt är tillåtet och att allt är möjligt" säger de själva. Lite senare utlovas en frågestund för den som vill ha tips och råd kring hur en själv kan arrangera ett kulturprojekt liknande Ungdomsloungen och dessutom dyker estradpoeten Linda Fahl upp under eftermiddagen för att lära er ett och annat om världen.

Vi litteraturfrälsta får annars vårt lystmäte på Queerlitt – en festival i festivalen som pågår på Pustervik under hela lördagen. Kl. 12–17 kan du till exempel höra Hanna Hallgren berätta om den lesbiskfeministiska historien. Kvällsprogrammet kl. 19– 21 innehåller en imponerande samling litterära framträdanden av Sofia Rapp Johansson, Aase Berg, Mara Lee, Kajsa Sundin, Matilda Roos, Malin Hellqvist Sellén, Minna Kiper, Kait Bessing, våtvaruworkshopen, Michal Witkowski och Kristofer Folkhammar.

Klas-Ingelaz, den queera dansbandsorkestern får du inte missa om du gillar att svänga de lurviga i bugg och foxtrot, men har tröttnat på alla uttjatade, normativa dansbandstexter - lördag kl. 15, på Blå stället.

Dans av annat slag blir det i "Karins krig" av Gunilla Witt - på Atalante, kl. 19 på fredag och lördag. Det här är nämligen ett danssolo som handlar om Karin Boyes sista timmar i livet. Verket som dansas av Anna Westberg har fått lysande recensioner av bland annat GT.

Det här var ändå bara en liten del av allt som händer, puh. Se med andra ord fram emot en intressant, världsomvälvande och inte minst sprudlande rolig helg!

Inga kommentarer: