torsdag 31 mars 2011

Berlin på Pustervik denna vecka

Det är en typisk bra vecka på Pustervik.

Igår besökte Ladyfest föreställningen 7 systrar, ett gästspel av den Berlinbaserade teatergruppen She She Pop. Föreställningen är tydligen löst baserad på Tjechovs Tre systrar -  I wouldn't know, har inte läst den. 7 systrar handlar om kvinnor, arbetet med att producera och reproducera kvinnlighet, vad som ingår i kvinnlighet och hur kvinnor kan förenas i systerskap kring det som är gemensamt för kvinnor.


Föreställningen utspelas på olika platser i teatern, både på och utanför scenen; skådespelarna tar plats i pannrummet och under läktaren. Vi som publik får ta del av det som händer via projiceringar på dukar och via interaktion med skådespelarna.

De olika rummen blir en metafor för svårigheten att förenas kring något gemensamt, svårigheten att hitta en gemensam mötesplats. Systrarna försöker att ta sig ut ur sina privata rum, försöker tala direkt till publiken men överröstas av barnens lek. Vi får ta del av diskussioner om balansen mellan det privata och det politiska; om svårigheten i att finna en gemensam plattform när den enas kritik är den andras verklighet.

Jag lämnar teatern med en känsla av att ha tagit del av något viktigt och verkligt. She She Pop lyckas finna balansen mellan abstrakt och konkret, de lyckas föra en diskussion utan att förenkla, och de förlorar aldrig min uppmärksamhet.

Tråkigt nog blev det bara två föreställningar av 7 systrar, så missa inte nästa gång She She Pop förärar Göteborg med ett besök!


På lördag fortsätter Berlin-temat på Pustervik med Berliner Zoo, som äger rum på Pusterviks nya lokal på Lagerhuset. Det blir en klubbkväll med inslag av performance, visuals, cirkus, Marlene Dietrich, och electro/techno. Dessutom utlovas livetatuerande, livehårklippningar, photobooth, veganmat samt energidryck så att du orkar hålla igång hela natten. Kan bli riktigt fint! Såklart finns facebookevent.

Smakprov:

Inga kommentarer: