onsdag 1 december 2010

Konsten och jämställdheten, och nätverket

(först en lösryckt hyllning till vinterlandskapet och en naturens gestaltning av en potentiell framtida hårväxt, på tillexempel hakan)
Sen till saken:

I måndags var det nätverks- och föreläsningsdag på schemat. KRO/KIF bjöd in och dagen kallades ...men är det inte redan jämställt. En rapport om det hela kommer snart upp här.

Lisa Lindén gav först en introduktion till det här med feminism och praktiskt arbete med jämställdhet. Hennes digra arbete inom teater, film och litteratur fick statuera exempel och diskussion kring hur det kan kopplas till (bild)konsten blev det. Vanja Hermeles Konsten så funkar det (inte) nämndes mången gång, med rätta. Efter Lisa och gruppdiskussion tog Annika Hellström från Doris vid, med en inspirerande berättelse om Dorisresan.
Asch, redogörelser är uppenbart inte min starkaste kopp, därför: en opedagogiskt radda med saker jag antecknade och därför är av ett eventuellt intresse, i eller utanför sitt sammanhang här då.

varför vi jobbar jämställt: nyttoaspekter, kompletteringsaspekt, rättviseaspekt, lönsamhetsaspekt, politiskt korrekthet och att bock av, ideologisk aspekt//hur ser konstkanon ut och vilka bestämmer det//vilka glasväggar finns, varför och var//vikten av att hämta hem kunskap och successivt bygga upp en verksamhet, att själv formulera frågorna utifrån sin verksamhet//att peka på och prata om kön för att med säkerhet komma bort från tvåkönsmodellen//kvotering som en strukturell lösning på ett strukturella problem//genuskontraktet, genuskontraktet, genuskontraktet//kvinnor gör fel film, bah//vikten av att skilja på att identifiera och att organisera//styrkan i att lägga många exempel bredvid varandra för att se mönster och strukturer//subjekt, objekt, subjektobjekt, objektsubjekt//det feministiska hotet, vilka som räds och varför


Dagen var startskotten för vad som kommer att bli helt fantastiskt, ett nätverk av folk som vet och vill arbeta med jämställdhet inom konst. Det var vi hyfsat överens om, att det krävs flera för att komma någonstans, att nätverk behövs - om de så består av lösa maillistor att fråga saker på eller fasta månadsvisa träffar att utveckla teorier på.

Slutligen, det som alltid är värt att citera och citera igen: "Det är konstigt att folk är så trötta på jämställdhet, vi har ju aldrig haft det"

Inga kommentarer: