tisdag 6 juli 2010

Roller Derby-mania!

(foto: Gothenburg Roller Derby)

Jag har sett trailern till Whip It lite för många gånger. Whip it är Drew Barrymores regidebut som handlar om en typisk misanpassad indietjej - spelad av Ellen Page känd från Juno - som hittar roller derby och bestämmer sig för att börja. Filmen verkar mer eller mindre fantastisk. Jag har bara haft vaga aningar om vad roller derby är, en amerikansk rullskridskosport för kvinnor som tävlar under påhittade namn med våldsam, snabb åkning i lutande rinkar. Livsfarligt och skitcoolt. Även Oprah verkar peppad eftersom hon häromnyligen skickade ett gäng damer i behov av självförtorende på rollerderbyträning.

Så ni kan ju förstå peppen när jag upptäckte att Göteborg stoltserar med ett eget lag. Såhär berättar de själva om sporten:

Okej, för helt oinsatta - vad ÄR roller derby?
Roller Derby är en fullkontaktsport som ursprungligen kommer från USA. Den uppstod på 1920-30-talet och är en sport som utövas uteslutande av kvinnor. Sporten utövas på en oval bana och spelas i lag om 5 st. 4 st i varje lag kallas "blockers", och de åker tillsammans runt banan i en klunga. 1 st i varje lag kallas "Jammer" och de är de enda i laget som tar poäng. De startar sist och deras jobb är att passera klungan, och får ett poäng för varje medlem av motståndarlaget de passerar. Lagets blockers arbetar tillsammans för att hjälpa den egna Jammern, och försvåra för motståndarlaget, genom tacklingar och annat.

Varför rullskridskor och inte inlines?
Förmodligen har det att göra med att inlines, inte fanns när Roller Derby startades på 20-talet. När sporten sedan fick en nystart i början av 2000-talet hade rollerskates redan fått en kultstämpel som stämde bra in på attityden i sporten i övrigt.

Hur många är ni i laget just nu?
Just nu är vi strax över 40 medlemmar i Gothenburg Roller Derby, och vi ser mer och mer intresse hela tiden. Vi har tom fått sätta ett rekryteringsstopp fram till hösten för att vi ska kunna hinna med att träna upp de som gått med under våren.

Hur ofta och mycket tränar en?
Just nu har vi träningar två gånger i veckan, där vi övar teknik, gruppåkning, fallövningar och liknande. Sedan är det många som åker på egen tid hemma för att öva upp sin kondition och styrka.

Hur hittar man på/får sitt roller derby-namn?
Det är lite olika, vissa har baserat sitt roller-namn på ett smeknamn, en känd person, eller bara ett coolt uttryck de gillar. Det finns name generators på nätet som man kan testa om man vill ha lite inspiration, men bäst är ju att välja ett namn som känns personligt och roligt. Alla rollernamn som är registrerade står med på http://www.twoevils.org/rollergirls. Där kan man också få lite uppslag.

Finns det fler lag i Sverige?
Än så länge finns 5 lag i Sverige. Stockholm, Malmö, Göteborg, Umeå och Luleå.

Vad och hur ska man göra om man blir peppad på att börja med roller derby själv?
Man tar kontakt med oss via vår hemsida: gbgrollerderby.se eller facebookgrupp: "Gothenburg Roller Derby". Hemsidan har info om vilken utrustning som krävs för att kunna åka, och det finns utsedda kontaktpersoner i laget som står redo att svara på frågor.

Kommer en att kunna gå på matcher och se er live?
Vi kommer ha vår första publika match i Stockholm den 4 september, då kommer alla lag i Sverige samlas och tävla mot varandra. Planen är att så snart som möjligt få tag på en egen lokal där vi kan anordna träningsmatcher och tävlingar inför publik här i Göteborg, men det är än så länge under arbete.


Tack för svaren & lyckosparkar till matchen Gothenburg Roller Derby!

Inga kommentarer: