måndag 19 juli 2010

C/O - en uppdatering

Projektet C/O harvar vidare och skördar fantastiska frukter och rotsaker i hela Västra Götaland. Ja ni vet, vi tror så starkt på att samarbeten och nätverk kommer få ordning på orättvisorna, kulturtorkan och ojämlikheterna och ser hela tiden strålande exempel på att det fungerar. Revolutionen händer precis nu och precis lite överallt.


En uppdaterad snabbeskrivning av vad som händer inom C/O kommer här.


SeptEmber & Sjuhäradsfestivalen – Borås/Sjuhärad

Årets festival skulle gått av stapel nu till helgen men i dessa tider av nedläggningar smög sig illvilliga käppar sig in även i SeptEmbers kreativa hjul. Tråkigt är förnamnet, men hopp om fortsättning finns och istället för festival samlas gänget och alla som vill för lite parkhäng nu på lördag. Och så får vi komma ihåg att vägen till ett arrangemang är väl så viktig, alltid leder den nånstans.

Dalslands Bokdagar – Åmål

Dalslands Litteraturförening rör sig med och kring aktiviteter som: Författarkvällar, Nordiska Novellfestivalen Författardagar Barnens Bokdagar, Ungas Bokdagar, Seminarier, Dalslands Skrivarstipendium, Dalslands Litteraturpris med mera. Det är underbart. Tillsammans med Textival går C/O in som samarbetspart och finns med som bollplank till arrangörerna såväl som medarrangörer till Unga Bokdagar som intar en hel gata med allsköns litterära aktiviteter. Lite extra ska det Poetiska Lövverket nämnas – skicka in en text vettja!
Stubbetorpet Open Air – Östra Bleken, Brålanda

Fyra killar från Norge köpte ett torp utanför Brålanda och arrangerar festival för andra året. Den 6-8 augusti kommer en härlig samling artister stå på scen och göra festival tillsammans med gott om musikaliska och konstnärliga utflykter. Inte missa för allt i världen, C/O är med som samarbetspart och hjälper till med festivalens organisation samt artistbokning, främst med syfte att bredda programmet, få in jämställdheten och koppla ihop arrangörerna med andra arrangörer i trakten. Ett litet samtal ledde glatt till att Hunt bokades som lördagens inledande akt – hurra på det.

Göteborg Feminist Film Festival - Göteborg

Filmnätverket EFFEKT arrangerar för första gången Göteborg Feminist Film Festival den 3-5 september i år. Det kommer att bli helt fantastiskt ty dessa sällan skådat medvetna, smarta och normbrytande människor har de mest storartade planerna på både utomhusbio med vattentema, maraton med Kvinnofolkhögskolans samlade filmer, veganlyxfika och såklart oändligt med film i alla färger och format. C/O finns med i processen som bollplank och arrangör av det allra härligaste kringaktiviteterna mellan popcorn, feminism och film film film!

Novemberfestivalen – Trollhättan

Det är 15-års jubileum för denna festival för unga filmare. 19-21 november kommer Folkets hus i Trollhättan att fyllas med unga filmskapare, kortfilm, långfilm, dokumentärer, samtal, musik och de mest spännande möten kreatörer emellan. C/O finns, som förra året, med som artistbokare samt närvarar, dokumenterar och tycker till om festivalens upplägg. Kanske blir det också ett litet gästspel i DJ-bås och samtalssoffa, det återkommer vi om. Det kortsiktiga är också långsiktigt när gänget i Trollhättan bjudit in Ladyfest som bollplank och referensgrupp i arbetet med att jämställdhetssäkra festivalen.

Nätverket 50/50

50/50 har gått från projekt till nationellt nätverk som ska stimulera och inspirera till aktivt jämställdhetsarbete inom musikområdet, både inom nätverkets egna organisationer och utåt i arbetet med andra verksamheter och organisationer. 50/50 och C/O ses regelbundet för att uppdatera varandra om respektive arbetsgång – för att hitta möjliga kopplingar och utvecklingsområden. Och det finns fler som vill med på tåget, vi är många som arbeter för samma sak och, jodå, tillsammans är vi starkast!

Rättviseförmedlingen

Fantastiskt aktiva och offensiva Rättviseförmedlingen hjälper de som har svårt att hitta annat än män för medverkan i tidningar, tv-program, historieböcker, föreläsningar, på konserter, klubbar, debatter och galor samt hjälper till att komma till rätta med andra skevheter som handlar om att inte alla sorters människor syns och hörs.

C/O använder rättviseförmedlingens listor som tipslistor till aktörer kopplade till C/O, vi kommer att hitta på saker tillsammans, vad berättar vi senare.


Dessutom drar det ihop sig – den 29-31 juli går Krokstrandsfestivalen av stapel. Festivalen som i ovan nämna kartläggning som enda av de undersökta festivalerna fick godkänt med sina 44% kvinnor på scen. De bevisar att med levande diskussioner och medvetet arbete är jämställdhet och kultur långt ifrån en omöjlighet – alla negativa synpunkter och undanflykter kring kvalitet och avkönad kultur till trots.


Och redan till helgen är det mer motiverat än någonsin att bege sig till Norberg för att besöka Queertopia – ett program lite att dö för av och med de bästa, mest normkrisiska och bäst strålande artisterna och aktörerna världen skådat.


För fler ord om C/O - kontakta stina@ladyfest.se!

Inga kommentarer: