onsdag 10 februari 2010

Författarfrukost med Marjaneh Bakhtiari

Marjaneh Bakhtiaris debutroman "Kalla det va fan du vill" från 2005 är en personlig favorit i bokhyllan. Där berättar hon på det mest charmerande, sympatiska och samtidigt informativa sätt om en iransk familj bosatt i Malmö. Med mycket värme och humor får vi följa familjemedlemmarna i situationer som uppstår kring ämnena integration, fördomar och kärlek.

Hösten 2008 kom efterföljaren "Kan du säga shibbolet?" som även den berättar om en Iransk familj bosatt i Malmö, men nu med helt nya karaktärer och här belyses framför allt ämnena makt, kultur och identitet.

I intervjuer berättar Bakhtiari om hur hon är emot att klassificera människor och hon ifrågasätter vad vi vinner på att dela upp folk i grupper. Det är frågor hon i sina böcker på ett mycket skickligt sätt får läsaren att ställa sig själv. Vad innebär det att vara en ”invandrare” och vad innebär det att vara en ”svensk”? Vad är skillnaden på att definiera sig som "utvandrare" respektive "invandrare"?

Filmtidskriften Filmkonst som utges av Göteborgs International Film festival har utsett Bakhtiari till 2010 års stafettförfattare. Det innebär att hon kommer göra den unika bok som varje år presenteras i Filmkonsts och GIIF´s monter på höstens Bok- och biblioteksmässa.

Förra året tilldelades ABF´s litteraturpris till Marjaneh Bakhtiari och nu på lördag är hon aktuell som huvudpersonen på ABF´s Författarfrukost. Platsen är Restaurang Trappan vid Järntorget och det hela börjar 10.00. Mer information hittar ni även HÄR. Det här är en riktigt bra anledning att masa sig upp ur sängen i hyfsad tid en lördagsmorgon alltså.

Inga kommentarer: