lördag 28 maj 2011

Gender Matters – en utställning, tre museer!

Museer är inte bara till för några få, de är till för alla. Det är museerna själva som väljer vad de ska ställa ut. Då föredras vissa perspektiv, vilket bekräftar existerande normer. På tre av Göteborgs museer utmanar Gender Matters dessa normer och bjuder in dig till att bidra med dina egna tolkningar och tankar. Det finns inte bara en sanning, det finns många.

Utställningen Gender Matters uppkom ur idén om att det inte bara existerar en sanning utan flera. Genom att navigera linjen mellan biologiska kön och sociala könskonstruktioner är syftet inte endast att ställa frågor kring könsrollers betydelse, utan att på ett lekfullt sätt avslöja när, var och hur denna betydelse yttrar sig.

Utställningen äger rum på tre museer:

Göteborgs Stadsmuseum: Här står det förflutna sida vid sida med det nutida i en undersökning av hur genus kom att uppfattas under 1800-talet och återspeglas idag
Sjöfartsmuseet Akvariet: Avslöjandet av en historia kring obestämda, nykonstruerade identiteter skapade till sjöss
Göteborgs Naturhistoriska Museum: Här belyses hur kulturella begrepp kring genus har ålagts den naturliga världen på sätt som ofta är helt oförenliga med realiteten hos många djurarter.

Utställningen öppnar tisdagen den 31 maj med invigningsfest onsdagen den 1 juni på Sjöfartsmuseet Akvariet kl 18.00-20.00.

Inga kommentarer: