torsdag 15 april 2010

Intervju: Linn Hansén om skogssnyftare och glitterjackor

Överröstar dragspelet tallskogen? Är det synd om människorna? Vem bäddar för grindvalarna? Vad längtar verkstadsindustrin efter?
Det är frågor som musikern Anna Gustavsson och poeterna Lina Ekdahl och Linn Hansén berör i poesi- och dragspelsföreställningen "Vem gråter för Jemma Blomhoff" på Folkan.

Underbart låter det som. Såklart. Tre dragspel, en teve, stora känslor, små ord, plötsliga skratt och falska toner är andra komponenter att bereda sig på. Jag tackar och tar emot, och vill såklart veta mer om det hela. Linn Hansén fick därför lov att svara på några korta:

Dragspel, poesi, tallar och industri är ord jag hittar på flyern. Vad betyder allt detta?
Det betyder att vi gjort en föreställning av och med dragspel och poesi, utifrån temat sentimentalitet. I det sentimentala har vi hittat tallar, verkstadsindustri och mycket annat - sjölejon, Immanuel Kant, Flen och Amerika, olika typer av fartyg, och människor det eventuellt är synd om.
Harry Martinsson skriver i en dikt "Dragspelet fick sin största framgång i granskogar / Det var byggt för att överrösta grov tallskog". Den har varit en av våra inspirationskällor. Andra har varit artiklar om cowboypoeter som en gång om året möts ute på vidderna för att skriva dikter och manliga skogssnyftare som går omkring för sig själva i de svenska skogarna, ett nästan oändligt antal sentimentala låtar, och så dragspelen i sig själva då.

Vilka är ni och hur hittade ni varandra och detta projekt?
Jag och Lina Ekdahl är poeter, och Anna Gustavsson är slagverkare och kompositör. Lina och jag hade träffats några gånger men kände inte varandra, men så ringde hon och frågade om jag tyckte det lät roligt att lära mig spela dragspel. Så bestämde vi oss för att göra det. Lina föreslog att Anna, som hon jobbat med tidigare, skulle bli den tredje personen, och det är Anna som lärt oss att spela och som komponerat musiken till föreställningen. Så blev vi till slut en trupp i glittriga jackor.

Vem är Jemma Blomhoff?
Jemma Blomhoff är en person i en av dikterna i föreställningen, som Lina har skrivit.

Har du någon härlig behind the scene-anekdot att bjuda på?
Just nu, dagen efter premiären, känns hela arbetet med föreställningen - från september fram till nu, från Konstepidemin via Fjärås till Folkteatern - som ett enda långt behind the scene-material. Väldigt mycket roligt, och märkligt, har hänt på vägen. Väldigt mycket fortsätter att vara lika märkligt, och roligt.


Vem gråter för Jemma Blomhoff spelas på Folkteatern i Göteborg, Vita scenen
14-17 april 19.30, med en gäst varje kväll. Det är så gott som slutsålt så ge er ut på svarta marknaden för att få er en plats, eller hasta in till biljettkassan och ta en av de sista till lördagens föreställning.

Inga kommentarer: