måndag 10 augusti 2009

Kulturkalaset


Nu när vi kan sätta en bock och checka av den här helgen, är det bara att simma upp till ytan en snabbis för en nypa luft och sedan dyka ner i en massa roligheter igen. Vi har Göteborgs kulturkalas framför oss och (trumvirvel) Way Out West! Hoppas ni är redo. För från tisdag till söndag levereras kultur i alla dess former: musik, konst, mode, film, litteratur, humor, teater. Med mera. Här presenteras några av de akter/aktiviteter vi ser fram emot:

Designern Annika Berger som har sina rötter i Göteborg och som grundat unisexmärket SWD/Skyward står bla bakom den Modevisning som visas på Götaplatsen på onsdag. Att modevisningen är en tolkning av och med inspiration från vårt kära Göteborg gör ju inte att man blir mindre nyfiken på vad som kommer promeneras fram på catwalken!

På fredag delas Bergsjöns kulturpris ut på Kungstorgets scen. Årets vinnare är ingen mindre än Laleh Pourkarim - hurra! Bergsjöns kulturpris instiftades av Bergsjöns stadsdelsnämnd våren 2008 för att uppmuntra förmågor och gärningar inom konstnärlig verksamhet och bildningsverksamhet eller för insatser som främjar integration inom Göteborgs stad. Laleh kan ni också se spela live redan på tisdag då hon uppträder på Götaplatsen.

I Stadsbiblioteket hittar ni Textival och deras ordspel. Tänk scrabble, kanske alfapet - de kallar det för Textapet. Vi besökare är medskapare till tapeten genom att binda samman bokstäver till meningsfullheter tillsammans med Textival. Och varje morgon kommen en ny mening med litterär anknytning att uppstå med textapeten. Spännande? JA!

Två kvinnor och en cello. Den hyllade duon Lise och Gertrud har entrat scener tillsammans, stora som små, i tio års tid. Detta jubileum kommer att firas med showen "Liv är att ta sig ut" men under Kulturkalaset hittar ni dem Bältespännarparken där de bjuder på sina unika, personliga tolkningar av bla. David Bowie, Cornelis och Beatles.

Dusty Springfield! HBT-Festivalen har dragit ihop det bästa för att göra denna stjärna rättvisa. Ett stort band med komp, stråkkvartett, kör, blåskvartett och så Marit Bergman, Rebecka Törnqvist, Anna Maria Espinosa, Moto Boy, Tingsek, Titiyo och Pauline på det. Ja! Onsdagen är dagen att komma ihåg, Kungstorget är platsen, 20-21 är tiden.

Ännu ett guldkorn hittar vi i Bytiken på kanaltorget. Bland mycket annat kommer det att bytas ord, kläder och upplevelser. DJ Caroline Kabat och DJ Cecilia Karlsson vänder plattor tillsammans med en hel bunt fina uppträdanden, dessutom tittar favoriterna Utopia in och håller DJ-workshop.

Och på tal om Utopia, de både håller akademisk kvart och breakar loss vid Danstältet i Bältesspännarparken på tisdag 17.00, och 18.00 onsdag 16.00 och torsdag 18.00.

Vi tror att framtiden består av till exempel lappteknik, därför gläds vi extra åt Expose – där en enorm mosaik ska skapas, koppla det till ovan nämnda Bytiken, miljötänket och kreativiteten lever och mår väl.

Och Annika. Kära, kära Annika. A.k.a. Hello Saferide och Säkert! Denna makalösa musiker som hyllats från alla håll, som berör oss ända in till hjärteroten med sina texter och underbara toner, ses på Götaplatsens scen torsdag kväll och nej, det vill man inte missa.

Det här kan fortsätta för alltid. Det finns så mycket att se och göra. Vårt sista fintips får handla om film för på onsdag kl. 18 visar Borås konstmuseum konstfilmer ur samlingarna och på fredag kl. 17 visar Doris film sin första långfilm på Bio Roy – hejdundrande hurra för det!

Inga kommentarer: