fredag 22 oktober 2010

Ain’t I a Woman - lördag och söndag

Ain´t I a Woman - kampanjen som med aldrig sinande frenesi tar grepp om en av de saker som fungerar absolut sämst just nu. I grunden handlar det precis om det som kampanjnamnet antyder - vem som räknas som människa och vilka som förlorar stort på rådande system och lagar och glappen som finns. Med kampanjpärlornas egna ord är målen:
- Att Kvinnofridslagen måste ta hänsyn till papperslösa kvinnors särskilda situation och att detta också får genomslag i ny lagtext. Kvinnofridslagen ska i fall som handlar om papperslösa migranter ha ett självklart företräde framför Utlänningslagen.
- Att Utlänningslagen skrivs om och förtydligas för att garantera en rättslig praxis där kvinnors asylskäl i sig betraktas som tillräcklig grund för att utfärda permanent uppehållstillstånd vid asylprövning. Begreppet kvinnors asylskäl innefattar exempelvis flykt undan en manlig förövare i hemlandet, flykt undan hot om könsstympning, flykt undan tvångsgifte och flykt efter övergrepp utförda av militär, polis och andra myndighetsrepresentanter.

- Att väcka debatt inom kvinnorörelsen, bland feminister och jämställdhetsdebattörer om gömda kvinnors livsvillkor.

Läs mer om allt här.

Nu imorgon drar kampanjens första riksmöte igång, gästerna är fantastiska och dagarna fyllda med välvägda prat, visioner, häng och pepp. Och lördagskvällen självklara blir ett besök på Sinnet där kampanjen ordnar Glittermingel!

Det finns ett FB-event, det kommer att äga rum på kvinnofolkhögskolan och det finns ingen anledning att inte gå.

Inga kommentarer: