torsdag 26 november 2009

LADYFEST kikar på FILMEN #4

Doris bildades 1999 och är ett nätverk av kvinnliga filmarbetare med bas i Göteborg. Nätverket arbetar för att förändra det ojämlika klimat som råder samt stärka och synliggöra kvinnor inom film och TV.

Utifrån Dorismanifestet har sju kortfilmer producerats, vissa inom ramen för Doris Film och andra med externa producenter. Tillsammans med en animation har kortfilmerna klippts samman till en långfilm som hade premiär våren 2009. Dorismanifestet innebär bland annat att manuset ska vara skrivet av kvinnor och att filmen ska ha minst en kvinnlig huvudroll.

Lisa Lindén är genusvetare, styrelsemedlem i Doris samt är med och driver sidoprojektet Doris i skolan, som med stöd av Västra Götalandsregionen utbildar pedagoger kring film och jämställdhet i skolan. Lisa Lindén menar att jämställdhet inom filmvärlden är viktigt eftersom film och alla kulturella produktioner påverkar och säger något om vår samtid och om människans livsvillkor.

- Det bör finnas ett spektra och en mångfald bland de som gör film för att inte få en ensidig tolkning av verkligheten. Därmed inte sagt att kvinnor gör en viss sorts film och män en viss sorts film, men om männen står för tolkningsföreträdet kommer vi uppfatta på det sättet och det ser ju olika ut beroende på varifrån man tittar och vilka erfarenheter man har.

I januari 2006 skrev filmbranschen under ett avtal där man bland annat fastställde att minst 40 procent av de regissörer, manusförfattare och producenter som får stöd av Svenska filminstitutet bör vara kvinnor. Lisa Lindén pekar på att man inte uppnått detta mål och att det visar att filmvärlden fortfarande inte är jämställd.
- Ett år kan man tycka att siffrorna ser bra ut och nästa år kan det vara dåligt igen, men en jämställd filmbransch har vi väl aldrig haft, så vitt jag vet. Så fort man tror att man nått målet kan det gå tillbaka, om man inte har praktiska och teoretiska verktyg för att förhindra det. Vi i Doris ser hela tiden nya behov. Man kan bli förvånad över att det stundtals är en så omedveten och könsblind nivå.

- Jag tycker att man ställer frågorna lite fel när man hela tiden frågar vart kvinnorna tar vägen för de finns och arbetar, man borde snarare titta på vilka mekanismer som gör att kvinnor som är verksamma inom filmbranschen inte får samma finansiering som män.
Självklart går det att på olika sätt arbeta för att förbättra den rådande situationen.

- Olika aktörer kan göra olika saker. Svenska filminstitutet borde se sin egen roll diskutera kvalitet, inte som något självklart, utan se det som en konstruktion, alltså att det är ett luddigt begrepp som är svårt att sätta fingret på. Som filmskapare eller verksam i filmbranschen är det bara att jobba på, ifrågasätta beslut, samt nätverka och jobba kollektivt med andra som har samma utgångspunkt.


Skrev detta gjorde Malin Nordström

Inga kommentarer: