måndag 22 augusti 2011

Kvotering som medel

Alla som är verksamma inom musikbranschen har ett gemensamt ansvar för att branschen ska bli jämställd. Strukturer är inte statiska utan går och bör förändras, skriver arrangörsgruppen Ladyfest.

”Köp dyra hörlurar”. Så löd ett av Emerentia Leifsdotter Lunds säkraste tips för att få slut på killar som ifrågasätter om en verkligen kan DJ:a. Som tjej alltså. Tipset delade Nöjesguidens klubbredaktör med sig under den paneldebatt som Ladyfest Göteborg och G-Spot arrangerade under Way out West. En panel, bestående av arrangörer, DJ:s och musikjournalister, som diskuterade strategier för att nå ett mer jämställt musikliv.

Emerentia Leifsdotter Lunds råd kanske inte var det mest allvarstyngda, men illustrerar hur erfarenheten ser ut för många kvinnor som spelar. Gör du ett misstag som kvinna i en underrepresenterad yrkesgrupp kommer du inte bara dömas hårdare än dina dito manliga kollegor. Ditt misstag kommer också att representera alla kvinnor. Missar du en taktmix, ja, då bekräftar du att inga tjejer kan taktmixa. En före detta DJ i publiken under vår panel berättade att hon slutat helt för att hon inte pallade med den prestationsångesten varje gång.

Vår panel var planerad sen länge, men hamnade mitt i en häftig debatt om jämställdhet inom dj- och klubbvärlden. En debatt som tog fart efter att DJ:n Tova Wellton önskade på Stockholmsklubben Slakthusets Facebooksida att de skulle boka fler kvinnliga DJ:s. En önskan som slutade i över 500 kommentarer och att Tova Wellton blev dödshotad. Onekligen väcker ämnet känslor.

Klubbvärlden är de facto en mansdominerad värld. Färska siffror från Rättviseförmedlingen visar att ingen av de tio största klubbscenerna i Stockholm har fler än 38 procent kvinnor som spelar skivor. Oftast är bara var fjärde DJ en kvinna. Nöjesguiden presenterar snart siffror över Göteborg, vilka vi inväntar med spänning.

Ladyfest Göteborg har arbetat för ett mer jämställt musikliv sen 2005. Vi anser att klubbvärlden inte är en isolerad ö utan också präglas av de strukturer som råder i samhället. Till exempel könsmaktsordning, könsnormer och könsroller som gör det svårare för kvinnor än för män att slå sig fram. Däremot är dessa strukturer inte statiska, utan kan och bör förändras. Vi tycker att alla som är verksamma inom musikbranschen har ett gemensamt ansvar för det.

Ladyfest har valt att försöka förändra strukturerna genom att stenhårt boka minst 50 % kvinnliga artister och DJ:s. Det är kvotering och vi ser det som ett medel, inte ett mål. På grund av manlig dominans och homosocialitet menar vi att män i praktiken redan är inkvoterade.

Att kvotera in kvinnor ser vi som ett sätt att häva snedfördelningen och ge kvinnor den plats som de på felaktiga grunder förnekats. Målet är alltså ett annat – att Ladyfest i framtiden inte längre ska behövas.


Publicerad i tidningen ETC den 19/8 2011

Inga kommentarer: