Sedan cirka en månad tillbaka har det varit full aktivitet inom vårt projekt C/O. Genom att vara en kreativ samarbetspart och handledare, är syftet med C/O att inspirera och förmedla erfarenhets- och kunskapsutbyte för att skapa en varaktig, mer kreativ och bredare arrangörstillvaro. Alltid med jämställdheten i fokus.
Med Ladyfests Statisita Byrå har vi tidigare år sammanställt statistik över könsfördelningen på olika festivaler vi närvarat på. Det innefattade då både de artister som står på scen, de som arbetar bakom scen och i viss mån hur arrangörsgrupperna ser ut. Ur ett jämställdshetsperspektiv var siffrorna mycket dystra.
I år har C/O i samarbete med nätverket 50/50 kartlagt könsfördelningen bland de hittills bokade artisterna på 14 av sommarens festivaler och än en gång kunnat konstatera att siffrorna är deprimerande. I genomsnitt är drygt 16 procent av de hittills bokade akterna kvinnodominerade jämförbart med drygt 77 procent mansdominerade. Procenttalen sträcker sig från 1 till 41 procent kvinnodominerade akter mot 45 till 99 procent mansdominerade. Krokstrandsfestivalen är den hittills bästa förebilden i sammanhanget medan Sweden Rock befinner sig på den absoluta botten med sina 99% mansdominerade akter. Se sammanställningen i bilden här ovan.
Siffrorna är framtagna genom att vi räknat majoritet – om ett band innehåller majoritet medlemmar som till synes identifierar sig som kvinnor hamnar det i kolumnen för kvinnor och samma sak för män. Soloartister hamnar i kolumnen för sitt eget uppvisade kön oberoende hur deras eventuella kompband. Jämställdhet visas såklart inte enbart genom att räkna personer på scen, men vi ser denna samman-ställning som en av många metoder för att belysa de skevheter som genomsyrar musiksfärer.
Det är dock glädjande för oss att kunna konstatera att viljan till förbättring och jämställdhet finns. I förra veckan skickades ett PM ut med denna sammanställning och vi har fått positiv respons från bla. festivalarrangörer som vill samarbeta för att nå målet med en mer jämställd könsfördelning bland sina akter. Ett samarbete vi ser fram emot!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar