onsdag 26 maj 2010

Madamm spelar på klubb Svanen i morgon torsdag

Våra Damer och Herrar, tillåt oss presentera: MADAMM! Ni har förmodligen redan hört dem och sett dem. I alla fall hört talas om dem. Bandet har nämligen spelat både i och utanför Göteborg ett antal gånger det senaste året. Nyligen turnerade de i Europa tillsammans Winter took his life. Musiken är svår att stoppa in i ett givet fack, men kan enklast beskrivas som poppig garagerock. En sak är säker: det är gitarrer, det är passion och med lite tur glittriga masker.

Första singeln är släppt, Madamm har hunnit fylla 1 år och till helgen väntar spelningar på två håll. Först på hemmaplan då de entrar scenen på Klubb Svanen, Jazzhuset, imorgon torsdag. Mer info om den spelningen hittar ni här. Sedan far de öster ut till huvudstaden för att på fredag spela på festivalen Stora Havet. I festivalprogrammet hittar ni även andra finfina göteborgare som Little Dragon och Palpitation.

Så oavsett om ni befinner er på östkusten eller bästkusten: ta er an Madamm!

Bilden är hämtad från Madamms myspace sida.

tisdag 25 maj 2010

Filmbidrag till Feministisk Filmfestival i Göteborg

I höst är det premiär för Feministisk Filmfestival här i Göteborg. Det är det feministiska filmnätverket - EFFEKT som arrangerar festivalen som blir av den andra helgen i september. Det är några månader kvar till dess alltså, men det är nu hög tid för er kreativa filmskapare att skicka in era bidrag.

Så här skriver EFFEKT om målet med festivalen:
Festivalens mål är att skapa ett mångsidigt och provocerande utbud av feministiskt, queert, aktivistiskt, normbrytande, anti-rasistiskt, anti-fascistiskt, samhällskritiskt, svalkande och genomborrande debatterande film. Filmprogrammet kommer innehålla varierande genrer, ämnen,
längder från flera olika länder.

Vi vill visa de filmer som andra branschstela utrymmen inte visar. I samband med filmerna anordnas diskussion runt de aktuella ämnen och teman som filmerna behandlar. Du som publik får chansen att vara med och kritisera, debattera och ställa frågor till filmskaparna.

Mer info om festivalen och hur du går till väga för att skicka in ditt birdag hittar du här.

Bilden är hämtad från EFFEKT´s hemsida.

torsdag 20 maj 2010

Intervju: Föreningen JA!
















Stora saker är på gång, både här och där. Under ett spontanbesök på Röda Sten ramlade ett litet blad om Föreningen JA! in i synfältet. Ja just det ja, tänkte jag och kontaktade dem för att få reda på lite mer.

Vad gör ni och vilka är ni bakom Föreningen Ja!?
Vi är en grupp feministiska konstarbetare som verkar för ett jämlikt och mångfascinerat konstfält – ett bättre, socialt engagerat, intressantare, mer kritiskt, roligare, argare konstfällt som tar sitt ansvar i kampen för en mer jämlik värld.
Ni har nyligen fått anslag för att genomföra projektet Jämlikhetsavtal 2010 (5 år senare) - berätta lite mer om det.
JÄMLIKHETSAVTAL 2010 (5 år senare)är ett samarbete mellan föreningen JA! och Röda Sten. Projektet är en fortsättning på verket När helvetet frös över ­– En iscensättning i 4 delar som var en del av utställningen A Space on the Side of the Road på Röda Sten förra året. Verket bestod av en fiktiv förhandling av det avtal kring jämställdhet och etnisk jämlikhet som föreningen JA! har utvecklat sedan 2005. En av utgångspunkterna var Augusto Boals idéer om att genom iscensättningar "öva sig på” specifika situationer för att få erfarenheter som kan användas för att förändra den verklighet vi lever i. JÄMLIKHETSAVTAL 2010 (5 år senare) har målet att utveckla avtalet så att det kan skrivas under också "i verkligheten". Syftet med avtalet är att öka kulturell, etnisk och social mångfald i konstvärlden samt att påvisa att alla har ett kön, en etnicitet, en klasstillhörighet och en sexuell läggning och hur alla dessa positioner påverkar både institutionens riktning och den enskilda individens handlingsutrymme.

Inom projektet ger vi oss själva möjligheten att tillsammans med Röda Sten formulera strategier och riktlinjer för att åstadkomma en mer jämlik och självreflekterande institution. Hur kan vi ”benämna” utan att riskera att reproducera de begränsande kategorier vi vill lämna bakom oss? I vilka sammanhang fungerar ”benämnandet” i stället emancipatoriskt och bidrar till aktörskap? Hur kan rätten till självdefinition fungera i avtalet, och hur ska det kunna implementeras på ett konstruktivt sätt i det vardagliga arbetet på Röda Sten?

Vad är det viktigaste som hänt under de 5 år som gått och vad är nästa steg?
KRO/KIFs (Konstnärernas Riksorganisation/Föreningen Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare) satsning på jämställdhet och Vanja Hermeles undersökning och kartläggning av konstscenen i Sverige genom boken Konsten – så funkar det (inte). Det oberoende konstprojektet REKO är också en viktig plattform för diskussionen om hur det konstnärligt arbete värderas och vilken roll det spelar i samhället. Vi anser det också väldigt viktigt att föreningen JA! fortsätter sitt politisk/estetiska arbete, och att vi därigenom är med att ifrågasätter den rådande förståelsen av vad konstnärlig kvalité är och hur den ser ut. För föreningen är det viktigt att stå upp för våra politiska visioner och vara med och formulera ett alternativ till den profitsträvan som genomsyrar alla delar av dagens samhälle och den nyliberala ideologin som vi idag låter dikterar den ”verklighet” som vi alla sägs dela och därtill profiterar och införlivar alla former och utryck för motstånd i sen egen retorik.

Den 22 maj ses ni till i New York - vad händer där och vad mer har ni på gång?
Det är faktiskt så att tre av oss har varit bosatta i New York det senaste året så under detta år har föreningen JA! haft sitt kontor i Brooklyn. Den 22 maj kommer föreningen att hålla en teach-in under Making ourselves visible: a day-long project in feminist spacemaking, Elizabeth A. Sackler Center for Feminist Art, Brooklyn Museum. Making ourselves visible är ett projekt av Jen Kennedy and Liz Linden som syftar till att under en dag ”collaboratively map the topography of contemporary feminisms”. Föreningen JA! kommer att prata om "(Dis)Agreements: the utility, effectiveness, and problematics of categories. Is equality – through categorical statistics and quota provisions – a goal? YES! says NO! but let’s find a way to have our cake and eat it too!"
Utöver det kommer vi att göra ett historiskt tillkännagivande om Brooklyn Museums senaste grepp för att komma tillrätta med sin jämlikhets- och mångfaldsproblematik.

I oktober kommer föreningen JA! att medverka i Modernautställningen 2010 på Moderna Museet i Stockholm. Moderna Museet skriver att utställningen ska ses som ett nytt inlägg i debatten om den svenska samtidskonsten och den ska agera plattform för en generös och öppen diskussion om det som sedan 2006 har skett i ateljéerna, kontoren, verkstäderna, på konstinstitutionerna och andra platser där konstnärer idag verkar. Föreningen JA! kliver in i finrummet och undrar… varför?

Om ni får sia lite fritt, vad tror ni kommer att vara 2010 års viktigaste/mest upprörande/mest revolutionerande händelse inom konst och jämställdhet?
I Sverige måste vi väl säga regeringens tillsättning av Daniel Birnbaum på Moderna Museet i Stockholm. Regeringens användande av kvotering i detta sammanhang bör uppmärksammas och bör alltid uppmärksammas anser vi. Daniel Birnbaum – vit, västerländsk (svensk), heterosexuell, icke arbetarklass, man i sina bästa medelålders år uppfyller alla kategorier för igenkännbar kompetens och maktposition, därtill med en gediget CV inom den del av konstfältet som är lagom politisk medvetet, teoretisk brilliant, lagom vänligt inställt till de kommersiella krafterna, lagom tacksam mot den svenska (nu nedmonterade) välfärdsmodellen, och lagom mycket kompis med andra konstmagnater på den västerländska konstarenan.

Vi hoppas att Daniel Birnbaum från sin nya position överraskar och vågar förarga andra grupper än de som sällar sig till en feministisk, antirasistisk och queer antikapitalistisk position.

Eller egentligen skulle nog det mest revolutionerande i Sverige ett införande av konstnärslöner till alla verksamma och utbildade konstnärer. Ett stort steg skulle också vara att konstnärernas arbetsstipendier (eller de nya konstnärslönerna) börjar beskattas så att vi har möjlighet att få en grundpension efter vårt verksamma (fattiga) liv. Det gör att samhället och staten kan ta ansvar för alla de konstnärer som ges utbildningsmöjligheter i Sverige.

Best Coast firar klubb Svanens fyra år på Jazzhuset

"Årets indiefavvisar. Best Coast startades av Bethany Cosentino som efter en tid i New York flyttade hem till Kalifornien. Influerad av the Beach Boys och the Everly Brothers började hon göra musik."

Så står det på Svanens facebook event och till viss del håller jag med. Bethany själv kategoriserar sin musik som surf och pop på myspacen och så långt går väl allt hand i hand. Men det finns också något annat. Något raspigt, något med motljus i och något mer samtida och eget som ändå inte har en jämförelse i annan musik. Så cykla genom den klibbiga vårkvällen till Svanen och fira att de i fyra år har skapat en scen för göteborgssoundet, men också för göteborgarna att upptäcka världen utanför popbubblan. Ikväll torsdag, alltså.

måndag 17 maj 2010

Polarpriset 2010



Björk är en av årets två Polarpristagare rapporterar GP. Det firar vi med en peppig video!

lördag 15 maj 2010

HBT-festivalen LÖRDAG & SÖNDAG: föredrag, seminarier och promenaden.

Lördagen tillbringas bäst på HBT-universitetet (artisten, götaplatsen) och Stadsbiblioteket. Mängder av spännande föreläsningar och seminarier blir det. Diskutera queerfeminism eller lyssna på Mian Lodalen som kan man se hålla ett föredrag själv och sen ett till tillsammans med Birgitta Stenberg. Dessutom är det ett litet bandmaraton med bland andra p5Records.

På kvällen har även p5 records och Beat Up Betty releasefest på Flame, Chapmans Torgs alldeles egna lilla stolthet till sunkkrog, kan bli galant galej alltså.

På söndag är det dags för den allra första Regnbågspromenaden. Kanske som Pridetåget fast lite mer chill kanske? Välj klädsel efter behag eller vilket block du ska gå i, kanske lockar till exempel Svart Regnbågskravall dig? Vad du än väljer är det klockan ett utanför Operan som gäller som samling.

fredag 14 maj 2010

Pausfåglar och cykeltur och indie och koloni såklart

Saknar du Textival? Är du sugen på en kopp kaffe och lite vegankladdkaka? Slå tre flugor i en smäll och gå till allas nya favvisfik Two Little Birds i början av andra lång där Ljudbok 3.0 tagit över ett hörn. (Du känner igen det på hörlurarna, vimplarna och bokhögarna.)

Sen är det ju den här finafina Göteborgs Indiekör som sjunger indiecovers som bjuder in till konsert. Den hade bejublad premiär igår och kör några föreställningar till idag fredag och imorgon lördag. "Som när man cyklar till den man är kär i" heter det och andas vår, vemod och pirr.

Och får du inte nog med indie där så är Indievaganza på Jazzhuset lördagkväll helt klart nåt för dig, där finner du till exempel dj-kollektivet VÄGEN i skivbåset.

Vill du ha lite svårare musik kanske det passar sig bättre med ett besök till Kulturhamnen ikväll fredag där Koloni bjuder på Carla Bozulich/Evangelista. Carla Bozulich har jämförts med PJ Harvey & Nick Cave och backupbandet Evangelista innehåller medlemmar ur Godspeed You! Black Emperor.

Så mycket att göra, så lite tid!

HBT-festivalen FREDAG: heterosexuell kabarét samt transmilitant brigad!

Nu börjar det bli så mycket programpunkter att en inte kan bestämma sig alls. Men saker som vore tråkigt att missa är till exempel den fantastiska och bokaktuella författateren Birgitta Stenberg som på Stadsbiblioteket kommer att berätta om kärlek, författarskap och samhällets normer.

Det sägs att en del av oss i Ladyfest tänker besöka Pustervik för lite heterosexuell kabarét nämligen Teater Weimars Heterofil.

Det kan även hända att det släntras till Världskulturmuséet där TransMilitantaBrigaden har workshops och happenings hela dagen under parollen "Queer Transfestival". Kvällsprogrammet bjuder till exempel på avgrundsvänsterns svar på klassisk musikal; STÖN (från Duvemåla).

På kvällen huserar även Freaky Queer Allstars på Berg 211 med tema queer horror. Performances från Robert Fux & the Swedish Siren samt Faleryne och Katja Gustafsson (combustion etc!) bakom skivspelarna. Det enda du behöver göra är att låta fantasin flöda när du stassar upp dig och komma ihåg att göra din föranmälan.

Allra helst ska du lusläsa programmet för att inte missa just din favvis, det här är ju bara ett axplock från festivalrusig Ladyfestare...

torsdag 13 maj 2010

HBT-festivalen TORSDAG: Promenad och flatlobby

Denna dag är en för de flesta en ledig dag så det hinns festivalas till max! Några guldkorn idag:

Queerloppis samt Normal förlag på HBT-Universitetet! Det vill säga på Artisten, däruppe bakom/brevid Konstmuseet.

Dessutom två promenader, du kan dels gå med Ladyfestfavvisarna Utopia och kolla om kulturen i Göteborg verkligen är för alla. Klockan fyra avgås det från Operan mot Götaplatsen. Rullstol finns att låna för de som vill. Sedan klockan sex kan du på Götaplatsen ansluta till poesikollektivet G=T=B=R=G och deras promenad längs avenyn, Avenyn - En litterär vandring längs the walk of shame kallas den. Sexti kroner och kanske en extra tjuga till en korv med bröd uppmanar de dig ta med.

I afton är det dags för den tredje upplagan av den mycket uppskattade Flatlobbyn på Pustervik. Det inleds med ett gratis panelsamtal kring "Framsteg, motstånd och backlashes - ett generationsmöte". I panelen hittar vi inga mindre än: Birgitta Stenberg, Berit Larsson, Trifa Shakely, Valentina Vidurazzaga, Lasse Långström och Pia Emanuelsson.

Hur spännande som helst kan det nog bli. Det hela följs upp med kalas i lilla baren, en burleskfest som stockholmarna Hootchy Kootchy Klub står för.

onsdag 12 maj 2010

HBT-festivalen ONSDAG: Gala, bio eller radio?

Jomenvisst serni, ikväll är det gala som gäller. Regndropparna glittrar i alla möjliga förger och invigning av hela balunset till HBT-festival sker på Gothia Towers från sju till sena natten. Ladyfest trängs i skivbåset och spelar några låtar, Svett spelar några låtar, lite andra spelar några låtar. Och artister är det såklart också, Billie the Vision & the Dancers, Nina Ramsby, Christina Kjelsson & Grannarna och Mariette Hansson bara för att nämna några.

Är du inte så galasugen kan du istället kika förbi på Konsthallen där du kan lyssna på ett elektroakustiskt radiodrama, TRANS-SISTER RADIO av Terre Thaemlitz, om transgenderism och resande. Vill du mer än bara lyssna kanske du ska stega mot Hagabion där det ikväll visas "Love for Share" där Libanesiska kvinnor berättar om de polygamösa förhållanden de lever i.

Seså, bara att sätta igång, har du lite ork hinner du ju faktiskt med alltihopa! Ses i glittret!

måndag 10 maj 2010

HBT-festivalen TISDAG: Sedelärande Instruktionsmusikal I Revolutionärt Uppförande

Som ett homoerotiskt möte mellan Jane Fonda och Ulrike Meinhof beskrivs filmen med det långa namnet "Sedelärande Instruktionsmusikal I Revolutionärt Uppförande" som har urpremiär på biograf Roy tisdagen den 11 maj.

En film där vi enligt skaparna får följa med fyra aerobicsinstruktörer på korståg mot heterosexismen och är en film "till och om oss som möter sexism, trans/homofobi och gitarrkillar till vardags och fest."

För det facila priset av en liten selma (+tretti till för medlemskort) låter det faktiskt för fantastiskt för att missas. Klockan fem börjar det och facebook-event finnes givetvis.

(Fotot är helt fräckt snott från Manlig Identitetskonsts hemsida och är taget av Hanna Rydström.)

HBT-Festival coming up - men Ladyfestfesten ställs in

Regnbågsflaggorna vajar och programmet lockar med allsköns godsaker för de kulturella öronen, de konstnärliga ögonen, de kreativa kropparna. Och vi hade en plan vi, att göra en regnbågsbåt med skeppsliga dängor, smäktande däck och queert vågskalp. Och ja, den planen har vi fortfarande, men det blir en annan gång.
I det tryckta programmet för HBT-Festivalen står det att vi håller klubb på styrbord babord på fredag - så blir inte fallet, det är tråkigt men ack så mycket annat det finns att ta del av. Vi kommer till exempel att DJ:a på invigningsgalan på Gothia Towers redan nu på onsdag och hålla ord- och bokkonstsverkstad på Stadsbiblioteket på söndag.

Håll utkik, för vi kommer att rapportera lite om vad som händer, vad vi gör och vad vi borde göra under denna färgglatt viktiga vecka.

lördag 8 maj 2010

Palpitation tipsar musik inför releasefesten på Jazzhuset ikväll

Ladyfest har länge följt Palpitation och väntat på att ett album ska släppas. Nu är det nu. Det Göteborgska skivbolaget Luxury (som även har favoriten Makthaverskan) ger ut skivan och på hemsidan kan du gratis ladda ner singeln What if. En sån fantastisk poppärla måste ju celebreras och det görs bäst på Jazzhuset i afton. Palpitation står givetvis på scenen (tydligen nybyggd?) och jag är övertygad om att det kommer att bli himla, himla fint. Se och hör själv...



För att komma i rätt stämning inför spelningen bad jag bandet själva att göra en liten låtlista till din förfest. Det blev lite gammalt och lite nytt, men garanterat dansvänligt. Här kommer alltså musikpeppen, om Palpitation själva får välja:

The Cure - Just like heaven
Another Sunny Day - You should all be murderd
The Kid - Baton rouge
John Maus - Heaven is real
Stockholm Monsters - Militia
New Order - Temptation
Efterklang - Modern drift
Boat Club - Memories
Air France - Never content
Belle And Sebastian - Electronic renaissance

Spotifylistan (tyvärr fanns inte alla)

fredag 7 maj 2010

Feministiskt Initiativ har fest på Kontiki – peppas av Gudrun Schyman från F!

Jo! "Fest för all fina" heter galejet på Kontiki ikväll. Spelningar och dansgolv och uteservering och säkerligen en massa livspepp och framtidshopp. Läs mer om prylen på facebook. Så med anledning av dessa festligheter ställde vi några frågor till partiets talesperson Gudrun Schyman. Hon är lika klok som vanligt.


För några år sen var det hippt att kalla sig feminist, idag har ordet inte lika positiv klang. Hur ser du på det? Är det ett viktigt ord?
– Ja, jag tycker det är viktigt att försvara och förklara ordet. Feminismen är det analysverktyg vi behöver för att förstå varför vi har det som vi har det trots att alla säger att vi inte ska ha det så, d.v.s. ojämställt. Hur ska vi förstå att det händer så lite trots att vi vet så mycket om vi inte kan analysera samhället i termer av makt och kön? För det är ju det det handlar om – att ta till sig kunskapen om hur det ser ut när vi ser på hur genuskontraktet formas, hur makten fördelas utifrån kön och hur vi begränsas i våra liv av de alltmer steretopa och tvingande könsrollerna. Normen hindrar oss från att vara de människor och individer vi skulle kunna ha möjlighet att vara. Alla vill inte ta till sig kunskapen och alla vill inte förändra. Alla kvinnor är inte feminister och alla feminister är inte kvinnor. Men det finns både kvinnor och män som tycker att nu får det vara nog, nu vill vi vara människor!

I intervjun med dig i Nöjesguiden # 3 sa du att "patriarkatet är pinsamt". Hur menar du då?
– Jag tycker faktiskt att det är pinsamt att vi inte har kommit längre. Det är år 2010 och vi lever mentalt kvar i 50-talet. Alla fakta finns på bordet. Ingen kan förneka det destruktiva i dominanstänkandet. Trots det sitter det fasat. Att inte fler har förstått att vi måste bryta ner könsmaktsordningen om vi ska kunna ta civilisatoriska steg framåt tycker jag är både genant och pinsamt.

Jag har flera vänner som vill rösta på F! i valet, men som samtidigt vill ha ett regeringsskifte. Vad kan du säga om det, hur ska de tänka?
– Jag tycker de ska tänka att om jag röstar på F! så får jag in ett oppositionsparti i riksdagen. Det finns ingen opposition i riksdagen idag, alla är uppsydda i allianser, i den borgerliga och/eller i s-v-mp. Dessutom får jag in ett parti som ser feminismen som en självständig ideologisk utgångspunkt för det parlamentariska arbetet (vi är först i världen med det!!!) och dessutom får jag in ett parti som kan stödja ett regeringsskifte. F! vill nämligen inte ha kvar regeringen Reinfeldt. Det har blivit mer lönsamt att vara man under den borgerliga regeringstiden (en effekt av skattesänkningar), kvinnor har straffats ut från arbetet genom a-kasseförsämringar (deltiderna) och flera kommuner har infört vårdnadsbidrag (låser in kvinnor och barn), de har ”lovat” att inte förändra föräldraförsäkringen, osv. Det finns alltså tillräckligt med antifeministisk politisk praktik för att vi/F! ska säga – Bort med regeringen!

– Men vi kommer att vara i opposition till s/v/mp också, eftersom de inte på allvar tar i de systemskiftande maktfrågorna, lönerna, arbetstiden och föräldraförsäkringen. Däremot kommer vi att ge vårt stöd till ett regeringsskifte och, i en situation där eventuellt Sverigedemokraterna kommer in och ger sitt passiva stöd till den borgerliga regeringen, där kommer vi att vara den politiska kraft som kan marginalisera dem. Genom vårt stöd till S/V/MP kan vi faktiskt vara garanten för ett regeringsskifte. Och för att SD inte får någon vågmästarroll. Vi kan ta debatten med och mot dem . Vi behöver inte vara rädda för att ”tappa” väljare. Vi har inga att tappa på det området, bara nya att vinna. Alltså – jag ska tänka att jag ska rösta på F! för att jag vill ha en feministiskt politik in i riksdagen, för att jag vill ha ett regeringsskifte och för att jag vill förhindra att SD får makt.

Hur ser du på Sveriges kulturscen utifrån ett feministiskt perspektiv?
– Jag ser samma patriarkala mönster, samma norm, inom hela kulturområdet. Det finns en medvetenhet och ett arbete som pågår, som följd av att protesterna mot mansdominansen har hörts, men det är en lång väg kvar att gå. Det som jag kan bli riktigt förbannad över är att många talar nedsättande om det faktum att det är en majoritet kvinnor som är kulturbärare. Det är alltid mest kvinnor i publiken, överallt, och det kommenteras ibland med att det är ju ”bara” kvinnor som lyssnar/tittar. Aldrig har man väl hört någon säga något nedsättande om att det är ”bara” män som tittar på hockey och fotboll!

Har du några tips till våra läsare på bra musik, böcker eller kulturella events?
– Faktiskt har jag inte det. Det finns självklart ett stort utbud men jag ska ärligt säga att jag hinner hänga med för lite….

Kommer vi att få se dig på Kontiki ikväll eller hur njuter du av fredagsaftonen?
– Jag är inte i Göteborg, tyvärr. Jag kommer att vara i Stockholm och efter en lååång arbetsdag kommer jag att äta middag med ett trevligt gäng av gamla vänner. Med mat i munnen ska vi bl.a. diskutera hur vi ska kunna förnya det ekonomiska språket. Vi måste komma bort från det begränsande ordet ”tillväxt” och skapa något som innehåller det vi vill se att pengarna användas till – hushållning, helhetssyn, hållbarhet, långsiktighet och utveckling.

Fotograf: Elisabeth Ohlson Wallin (på Gudruns hemsida)

torsdag 6 maj 2010

Ladyfest DJ´ar på HBT-festivalens Invigningsfest



Nu är det dags igen. Den årliga HBT-festivalen tar snart över gator, torg, klubbar och muséer i vår stad. Med många fina minnen från samarbetet till förra årets Invigningsfest av festivalen, tackade vi med glädje ja till att delta i DJ maratonet till årets Invigningsfest.

Invigningsfesten är onsdagen den 12:e maj och platsen för dessa färgsprakande festligheter är Gothia Towers. Kvällen bjuder på en hel massa göttigheter, så vi hoppas på att få se er där!

Mer information om biljetter, akter och program finns att hämta HBT-festivalens hemsida och även på Facebook.


måndag 3 maj 2010

Fredag kväll på Världskultur muséet: Tanya Tagaq ::: Saralunden ::: Miriam Wallentin

Nytt. Ibland är behovet av nytt extra stort. Tex efter en dryg vinter. Tex nu alltså. Vi uppmärksammar därför att Världskultur muséet bjuder in till en något som borde tillfredsställa många av oss som vill uppleva något nytt vad gäller musik och fredagskväll.

Huvudakten heter Tanya Tagaq. Hennes sound beskrivs som något unikt och musiken kategoriseras som "Samtida strupsång". Hör på den, nog känns det nytt alltid. Tanya är uppvuxen i territoriet Nunavut i nordöstra Kanada, vilket förklarar en del av var inspirationen till hennes sound kommer i från. Associationerna till Björk är inte långt borta och en blir därför inte speciellt förvånad över att läsa att Tanya både har turnerat som förband till och sjungit med just Björk. Lyssna lite här och avgör om det väcker din nyfikenhet eller ej.

Saralunden är också en spännande människa tillika musiker, filmare, performance artist och konstnär. Sara utgör tillsammans med Steven Cuzner förband för kvällen och att döma av hennes hemsida och myspace, kan ni vänta er att även detta framträdande kommer svepa undan mattan under era fötter. Eller för att citera Tanya "En lyckad konsert efterföljs av total minnesförlust av vad som har hänt".

Vi ska heller inte glömma berätta att DJ för kvällen är Miriam Wallentin, den välkända sångerskan från Wildbirds & Peacedrums. Biljetterna tickar iväg en efter en, så tveka inte. Boka och ha dig en ny fredagskväll!

Bilden är hämtad från Världskultur museets hemsida.