Nedan följer vårt bidrag till kalendern.
Se hela finfina julkalendern på Elin och Siskas biblioteksblogg eller följ den på facebook!
Lucka 14:
Här är våra bästa tips för att skapa lite ljus i årets mörkaste månad.
MUSIK
Varje år är det samma sak, knappt har december börjat så är det oändligt jinglande och pinglande var man än befinner sig, det är Just D på repeat i mataffären och Absolute Christmas, Essential Christmas och Christmas Hits tills öronen blöder. Ladyfest Göteborg säger tack men nej tack och har vaskat fram de finaste bästa guldkornen i havet av julmusik. Nu behöver du inte längre undra vad du ska lyssna på medan du ägnar dig åt julpyssel och otaliga glöggkvällar. Här är den fina juliga playlisten, varsågoda!
http://open.spotify.com/user/
BÖCKER - att läsa medan knäcken kokar
Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer
Maken av Gun-Britt Sundström
Drömfakulteten av Sara Stridsberg
Myggor och tigrar av Maja Lundgren
Den amerikanska flickan av Monica Fagerholm
The End of Mr. Y av Scarlett Thomas
Caipirinha med Döden av Maria Ernestam
Einstens Fru av Liv Strömqvist
Alltings mått av Helena Granström
Blonde av Joyce Carol Oates
Det var ur munnarna orden kom av Mirja Unge
FILMER - att se medan julstickningen blir klar
Reality bites av Helen Childress & Ben Stiller
Virgin Suicides av den fabiga Sofia Coppola
Waitress av Adrienne Shelly
But I'm a Cheerleader av Jamie Rabbit
Coco - livet före Chanel av Anne Fontaine
MUSIKVIDEO - att dansa till medan kladdkakan står i ugnen
RECEPT - juligt eller gott när som helst
Saffransskorpor med hasselnötter
100g smält smör/margarin
2 pkt saffran á 0,5g
2 ägg
1,5 dl socker
5dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl grovhackade hasselnötter
Rör ihop smör och saffran. Blanda i ägg, socker och mjöl blandat med bakpulver och nötter. Om du vill kan du värma nötterna i en torr panna och gnugga av skalet innan de hackas. Rulla ut degen i 3 längder, lika långa som plåten.
Grädda i 200ºC i mitten av ugnen ca 10 min. Ta ut och dela i sneda bitar. Rosta demm i 175°C ca 10-15 min, tills de fått en gyllenbrun yta. Stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar tills de svalnat. Då blir de hårda och goda!
Annas kladdkaka i Rairai-version
150 g veg. margarin
2 dl socker
200 g mörk choklad
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl sojagrädde
2 dl vetemjöl
ev. nötter - tex valnötter el. hasselnötter
Smält margarinet och blanda det med sockret.
Blanda därefter i grädde, mjöl och vaniljsocker.
Smält chokladen och vänd ner den i smeten.
Hacka och blanda i eventuella nötter. Rör till jämn smet. (Förutom nötterna då.)
Smöra och bröa en form - gärna med avtagbara kanter och ca 25 cm i diameter - som du häller smeten i, såklart.
Grädda i ca 20 minuter på 175 grader.
Ställ in i frysen/kylen för att stelna.
Garnera med bär, frukt och/eller nötter. Physalis eller jordgubbar passar fint till. Servera gärna med vispad grädde.
Tofusallad á la Hagabion (20 port)
3 kg fast tofu
2-3 lökar
2- 3 röda paprikor
Rejält med kapris
(någon färsk örtkrydda, är inte helt säker på vilken)
1 liter soja/havregrädde
1,5 dl citron eller vitvinsvinäger (är nog godast med citron här)
5 dl olja (ej oliv och kanske behövs mindre)
Salt, peppar
Gör såhär:
1. Skölj och dela tofun i drygt tärningsstora bitar. (Här funderar jag på en marianad)
2. Skiva löken fint.
3. Mixa ihop havregrädde och citron i mixer. Häll i oljan i en tunn stråle medan mixern är på. Såsen ska bli tjock! Smaksätt med örtkryddor, salt, peppar och ev chili eller senap.
4. Skiva paprikan och blanda ner den och kapris i tofu/lökblandningen. Häll över dressingen. Ställ kallt en stund innan servering.
Kristins kanelkaka
sätt på ugnen. 175 grader är bra
ta fram bunkar, förkläde, små skålar, god musik, visp och slev
tvätta händerna
2 dl alpro sojayoghurt
1 tsk bikarbonat
> blanda och ställ åt sidan
1 tsk fiberhusk
1 dl vatten
> blandas med visp, låt svälla
4.5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
> blanda ihop
175g smör
2,5 dl socker
> rör poröst
1 dl socker
1 tsk kanel
> blanda
blanda i fiberhusk i smörsockret
blanda försiktigt eller oförsiktigt ihopa alltihop
bred ut ett lager med lite av smeten (ungefär lite mer än hälften)
strö hälften av sockerkanelen på första lagret
bred på resten av smeten
strö över resten av kanelsockret
dra med en kniv igenom kakan, måla som en spiral, som en kanelbulle, så att kanelsocker och smet blandas lite lagom
in i ugnen (175 grader) i ungefär 30-40 minuter, känn med en sticka om den är klar
kakan blir godare och godare för varje dag så låt den åldras lite grann ät sedan varje morgon och kväll och börja om från början igen när formen är tom.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar